Bakin kolač
Sastojci
Tijesto I.
Tijesto I.
- 250 g
bijeloga kukuruznof brašna
- 2 jaja
- 1 dl
kiselog vrhnja
- ½ dl
slatkoga vrhnja
- ½ dl
mlijeka
- malo soli
- 1 prašak
za pecivo
Tijesto II.
- 250 g
mljevenih bučinih koštica
- 2 jaja
- 1 dl
kiselog vrhnja
- ½ dl
slatkog vrhnja
- ½ dl mlijeka
- malo soli
- 1 prašak
za pecivo
Priprema
Sve sastojke za tijesto i umiješajte i masu ulijte u namašćenu posudu. Zatim umiješajte i sve sastojke za tijesto II. te ga stavite na tijesto I. Kolač pospite cijelim bučinim košticama te ga pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C oko 30 min.
Sve sastojke za tijesto i umiješajte i masu ulijte u namašćenu posudu. Zatim umiješajte i sve sastojke za tijesto II. te ga stavite na tijesto I. Kolač pospite cijelim bučinim košticama te ga pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C oko 30 min.
Zelnica od
integralnoga brašna s bučinim košticama
Sastojci
Tijesto
- 400 g
integralnoga brašna
- 150 g
crnoga brašna
- ½ dl ulja
- malo soli
- topla
voda
Nadjev
- manja
glavica svježega zelja
- 1 glavica
luka
- 1 žlica
svinjske masti
- 80 g sjeckanih
bučinih koštica
- 5 žlica
putra
- malo soli,
papar
Priprema
Toplom vodom zamijesite sastojke za tijesto i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi oko 30 min. Zelje u međuvremenu narežite na rezance i prokuhajte 3-4 min, potom ga ocijedite i začinite mašću i lukom, solju i paprom. Tijesto razvucite na debljinu mlinca te ga premažite putrom. Po njemu raspodijelite nadjev od zelja, a po zelju pospite bučine koštice. Uvijte tijesto kao roladu i režite kao štrukle te premažite vrhnjem i zapecite.
Toplom vodom zamijesite sastojke za tijesto i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi oko 30 min. Zelje u međuvremenu narežite na rezance i prokuhajte 3-4 min, potom ga ocijedite i začinite mašću i lukom, solju i paprom. Tijesto razvucite na debljinu mlinca te ga premažite putrom. Po njemu raspodijelite nadjev od zelja, a po zelju pospite bučine koštice. Uvijte tijesto kao roladu i režite kao štrukle te premažite vrhnjem i zapecite.
Kuružnjača od bučinih koštica
Sastojci
- 500 g
kukuruznog brašna
- 300 g
brašna od bučinih koštica
- 1 kvasac
- ½ dl ulja
- 8 dl
mlijeka
- 1 mala
žličica soli
- 2 žličice
šećera
- 2 žlice
oštroga brašna
Priprema
U posudu stavite kvasac i 1 dl mlakog mlijeka da se kvasac digne. Kad se kvasac digne, dodajte jaja, sol, šećer, izmiješajte i dodajte brašno, najprije kukuruzno a zatim brašno od bučinih koštica te mlijeko i ulje. Sve izmiješajte u glatku masu. Tepsiju namažite domaćom mašću i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 200 °C. kad se počne rumeniti, smanjite na 150 °C i sve skupa pecite oko 50 min.
U posudu stavite kvasac i 1 dl mlakog mlijeka da se kvasac digne. Kad se kvasac digne, dodajte jaja, sol, šećer, izmiješajte i dodajte brašno, najprije kukuruzno a zatim brašno od bučinih koštica te mlijeko i ulje. Sve izmiješajte u glatku masu. Tepsiju namažite domaćom mašću i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 200 °C. kad se počne rumeniti, smanjite na 150 °C i sve skupa pecite oko 50 min.
Torta od
bučinih koštica
Sastojci
Tijesto
Tijesto
- 350 g
šećera
- 6 jaja
- 200 g
bučinih koštica
- 300 g
brašna
- 1 prašak
za pecivo
- 15 žlica
vode
- pekmez
Krema
- 1000 g
mrkve
- 200g
šećera
- 4 žlice
brašna
- 3 dl
narančina soka
- sok pola
limuna
- 200 g
margarina
- voda
Priprema
Za tijesto umutite žumanca sa šeećrom, dodajt emljevene koštice, brašno, prađak za pecivo i vodu. Na kraju umiješajte snijeg od tučenih bjelanca. Pecite lagano na 175 °C. Tortu prerežite u tri lista, svaki premažite pekmezom. Za kremu naribanu mrkvu kuhajte sa šećerom i u toliko vode da prekrije mrkvu. Kuhanu mrkvu ohladite. Brašno skuhajte s narančinim i limunovim sokom, pa još u vruće dodajte margarin. Zajedno izmiješajte mrkvu i skuhanu kremu te premažite tortu.
Bučnica
Za tijesto umutite žumanca sa šeećrom, dodajt emljevene koštice, brašno, prađak za pecivo i vodu. Na kraju umiješajte snijeg od tučenih bjelanca. Pecite lagano na 175 °C. Tortu prerežite u tri lista, svaki premažite pekmezom. Za kremu naribanu mrkvu kuhajte sa šećerom i u toliko vode da prekrije mrkvu. Kuhanu mrkvu ohladite. Brašno skuhajte s narančinim i limunovim sokom, pa još u vruće dodajte margarin. Zajedno izmiješajte mrkvu i skuhanu kremu te premažite tortu.
Bučnica
Sastojci
Tijesto
- 500 g
brašna
- 2,5 d l
vode
- 1 d l ulja
- 15 g soli
Nadjev
·
300 g sira
- 400g
naribanih tikvanja
- 2 cijela
jaja
- soli po
potrebi
Priprema
Sve sastojke zamijesite. Tijesto podijelite na dva dijela. Oblikujte i pustimo da odstoji 30 min. Za to vrijeme izmiješajte nabrojene sastojke u nadjev. Potom ga rasproedite po tiejstu, uvijte i ispecite.
Sve sastojke zamijesite. Tijesto podijelite na dva dijela. Oblikujte i pustimo da odstoji 30 min. Za to vrijeme izmiješajte nabrojene sastojke u nadjev. Potom ga rasproedite po tiejstu, uvijte i ispecite.
Parfe kocke
od buče
Sastojci
- 8 žumanaca
- 150 g
šećera
- 2 žlice
pudinga od vanilijae
- 1 žličica
vanilin šećera
- malo soli
- 5 dl
mlijeka
- 20 g
želatine razmućene u 1 dl vode
- 5 dl
slatkog vrhnja
- hokkaido
tikva, pečeni biskvit od 4 jaja i prženih bučinih koštica
Priprema
Sve sastojke kuhajte na pari. Hokkaido
tikvu ispecite i prepasirajte. U kuhanu ohlađenu smjesu dodajte tikvu i slatko
vrhnje te izlijte na pečeni biskvit od 4 jaja i prženih bučinih koštica.
Kremšnita s
bučom
Sastojci
- 4 l
mlijeka
- 800 g
šećera
- 15 jaja
- 300 g
gustina
- 100 g
oštroga brašna
- 50 g
pudinga vanilija
- 600 g
pasirane hokkaido buče
- 1 vanilin
šećer
- 1 kg
lisnatoga tijesta
Priprema
200 g šećera, žumanca, brašno, gustin,
vanilin šećer i puding pomiješajte i razmutite sa 7 dl mlijeka. Zakipite 3,3 l
mlijeka i u kipuće ulijte pripremljenu smjesu. Kuhajte 10 min i onda dodajte
buču. Kuhajte još 8 min stalno miješajući. Zadnjih 8 minuta ulupajte snijeg od
15 bjelanaca i 600 g šećera. Vruću masu ulijte na snijeg i lagano
promiješajte.Složite kalup s lisnatim tijestom i na njega ulijte smjesu. Kad se
ohladi, stavimo gore šlag i drugu koru lisnatog tijesta.
Punjene
hokkaido tikvice
Nadjev s
krumpirom i šampinjonima
Sastojci
- 2 veća
oguljena krumpira
- ½ glavice
luka
- ulje
- 50 g
šampinjona
- sol,
bijeli papar
- vrhnje za
kuhanje
Priprema
Krumpir narežite na manje kockice. Luk
sitno nasjeckajte i dinstajte u tavi na malo ulja uz podljevanje s malo vode
oko 5 min. Za to vrijeme nasjeckajte šampinjone te dodati u tavu luku i
krumpir. Sve zajedno dinstajte još oko 10 min, toliko da krumpir bude
skoro gotov. Posolite i popaprite. Tim nadjevom napunite tikvicu, ne posve
do vrha, te ih zalijte vrhnjem za kuhanje do ruba otvora. Poklopite. Pecite u
pećnici na 200 °C oko 45 min.
Nadjev od
graha i povrća
Sastojci
- 1 glavica
luka
1 paradajz
1/2 paprike
malo ulja
1 šalica kuhanoga ocijeđenoga graha
sol, papar
češnjak
peršinov list
maslac
Priprema
Sitno narežite nasjeckani luk, rajčicu i
paprika te ih popržite na malo ulja da posve omekša. Dodajte zatim šalicu
kuhanoga procjeđenog graha pa posolite, popaprite i po želji dodajte malo sitno
narezanog češnjaka i peršinova lista. Sve zajedno miješajte na vatri da se grah
dobro prožme s povrćem. Zatim napunite tikvicu, vratite “poklopac” od tikvice i
stavimo peći. Prije stavljanja u protvanj namazan putrom i tikvicu premažite
putrom.
Ravioli sa bučama
Sastojci
- 500 g
brašna
- 250 g
masti
- 400 g buče
- 1 prašak
za pecivo
- 1 vanilin
šećer
- 3 žlice
pećera
- prstohvat
soli
- džem od
buče ili sl.
Priprema
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, dodajte mast pa dobro izmiješajte, stavite naribanu buču i ostale sastojke. Ako se smjesa lijepi, dodajte još brašna. Dobro sve sjedinite. Radnu površinu pobrašnite pa trećinu smjese razvaljajte na 4-5 mm, oblikujte krugove, napunite ih džemom od buče ili nekim drugim, presavijte rubove, utisnite viljuškom pa pecite na masnome papiru u pećnici zagrijanoj na 200 °C. Pripazite da vam se ova inačica meni omiljenih rafiola ne prepeče, jer je vrlo nježna!
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, dodajte mast pa dobro izmiješajte, stavite naribanu buču i ostale sastojke. Ako se smjesa lijepi, dodajte još brašna. Dobro sve sjedinite. Radnu površinu pobrašnite pa trećinu smjese razvaljajte na 4-5 mm, oblikujte krugove, napunite ih džemom od buče ili nekim drugim, presavijte rubove, utisnite viljuškom pa pecite na masnome papiru u pećnici zagrijanoj na 200 °C. Pripazite da vam se ova inačica meni omiljenih rafiola ne prepeče, jer je vrlo nježna!
Posebna grah
salata
Ocijeđeni kuhani grah iz limenke stavite u
dublju zdjelu. Dodajte šunku narezanu na kockice, kapare
koje ste prethodno isprali pod mlazom hladne vode, kim i krastavce narezane na
kockice. Umiješajte još bučino ulje, ocat, papar i sol pa salatu lagano
izmiješajte. Grah salatu ohladite i poslužite uz pečene
kobasice.
Dio graha možete zamijeniti kuhanom
tjesteninom.
·
430 g smeđeg graha
·
200 g šunke u ovitku
·
20 g kapara
·
½ žličice kima u prahu
·
200 g kiselih krastavaca
·
50-60 ml bučina ulja
·
3-4 žlice jabučnog octa
·
½ žličice papra
·
sol
Njoki sa bučinim uljem
Kukuruzno brašno poparite s malo kipuće
vode, dodajte raženo brašno, sol i s vodom umijesite tvrdo tijesto. Od tijesta
pravite vanjke i režite njoke. Tako pripremljene njoke kuhajte u
posoljenoj kipućoj vodi 15-ak minuta. Na bučinom ulju kratko popecite nasjeckani
luk i prelijte preko kuhanog tijesta. Ovo staro i ukusno podravsko jelo najčešće
se posluživalo za doručak. Njoke možete i
zamrznuti. Pripremljene njoke rasporedite na pladanj i ostavite u zamrzivaču 2
sata. Nakon toga njoke zapakirajte u vrećice i zamrznite.
Cocktail sendviči od krastavaca
Cocktail sendviči od krastavaca
Krastavce operite i osušite. Narežite ih
na 4 cm dužine, a sredinu izdubite.
Nadjev s bučinim uljem i sirom pripremite
tako da dobro ocijeđeni sir, mileram i bučino ulje izmiješate u kremastu
smjesu. Dodajte po želji sol i papar.
Nadjev od sira sa šunkom i paprikom
pripremite tako da šunku narežete na sitne kockice. Dobro ocijeđeni sir,
mileram, papriku i šunku dobro izmiješajte. Dodajte po želji sol i papar. Napunite
izdubljene krastavce. Krastavce s nadjevom od sira i bučinog
ulja pospite popečenim sjemenkama buče, a one s nadjevom od sira i šunke
ukrasite listićima peršina.
- 4 duža
krastavca srednje debljine (650 g)
- Za nadjev
s bučinim uljem i sirom:
- 250
g svježeg kravljeg sira
- 1
žlica milerama
- 2
žlice bučinog ulja
- sol
- papar
- Za nadjev
od sira sa šunkom i paprikom:
- 80 g kuhane šunke
- 250
g svježeg kravljeg sira
- 1
žlica milerama
- 60 g sitno
narezane paprike (zelena, crvena ili žuta)
- sol
- papar
- Za
ukrašavanje:
- 1 žlica
popečenih sjemenki bundeve
- peršinov list
Salata od slanutka
Slanutak pomiješajte s bijelim i smeđim grahom. Dodajte narezani mladi luk
i vlasac. Začinite octom i bučinim uljem. Pospite Vegetom i sve dobro
izmiješajte. Salatu poslužite kao prilog uz meso pečeno na roštilju, kobasice ili
popečeni kruh.
- 300
g kuhanog slanutka
- 100 g
bijelog graha
- 100 g
smeđeg graha
- 50 g mladog luka
- 1
žlica narezanog vlasca
- 2-3
žlice jabučnog octa
- 6
žlica bučina ulja
- 2
žličice Vegete za posipavanje
Kolač s bučinim uljem
Sjemenke buče kratko tostirajte u tavi ili
pećnici (ne smiju vam zagoriti jer će biti gorke). Ohladite ih i sameljite.
Prosijte brašno sa sodom bikarbonom. Razdvojite bjelanjke od žutanjaka. Izmiješajte
omekšali maslac s 2 žlice šećera i bourbon vanilijom. Dodajte žutanjke i dobro
izmiješajte. Naizmjence umiješajte jogurt (ovdje 5
žlica) i brašno sa sodom bikarbonom te miješajte dok ne dobijete glatku masu.
Umiješajte mljevene bučine sjemenke. Smjesa je dosta gusta, ali tako treba biti
(ako mislite da je pregusta, dodajte još žlicu jogurta;). Od bjelanjaka i
preostale 3 žlice šećera istucite čvrst snijeg (šaum). Umiješajte cca 1/3 u
tijesto da ga razmekšate pa pažljivo dodajte ostatak i lagano izmiješajte.
Rasporedite smjesu u kalup 20x30 cm, na dno kojeg ste prethodno stavili pek
papir. Pecite u prethodno zagijanoj pećnici 20-tak min na 170-180° C. Vrijeme i
način pečenja prilagodite svojoj pećnici. Ukoliko je moguće, kolač malo ohladite u
kalupu, pa izvadite i ohladite ga na rešetki). Za glazuru, čokoladu
otopite na pari. Kad je sasvim otopljena, maknite je s vatre i umiješajte
bučino ulje. Izmiješajte i prelijte preko ohlađenog kolača. Šećer mjerite
ugodno popunjenim žlicama (malo iznad ruba). Sode bikarbone stavite malo
iznad ruba žličice. Neka vam namirnice budu sobne temperature.
Za tijesto:
- 3 jaja
- 125
g maslaca
- 5
žlica smeđeg šećera
- 1 vrećica
vanilije bourbon (8 g)
- 100-110 g
jogurta (s 2,8% m.m.)
- 2,5 dl
mekog punozrnatog pšeničnog brašna
- 1
žličica sode bikarbone
- 125 g
očišćenih sjemenki buče
Za glazuru:
- 100 g
čokolade
- 3 žlice
nerafiniranog bučinog ulja
Sir i bučino ulje
- 250g sira
- glavica
(mladog) luka
- sol
- 2-3 žlice
bučina ulja
Pileća jetrica začinjenja
bučinim uljem
U tavu s poklopcem stavite maslac, češnjak
narezan na komadiće i jetrice. Poklopite i dinstajte na laganoj vatri dok ne
ishlapi tekućina koje su pustile jetrice. Okrenuti jetrice i promiješati luk. Dodati
prstohvat majčine dušice. Kratko ih zapeći i s druge strane.Kad su gotove, to
jest lagano zapečene, posolite i popaprite po ukusu i prelijte s dvije - tri
žlice bučinog ulja. Promiješati, poklopiti i maknuti s vatre. Ostavite nekoliko
minuta da začini otpuste arome.
Poslužite s integralnim kruhom i salatom
po volji.
- Jetrica od
oko 4 pilića
- Češnjak
jedna glavica, srednje velika
- Maslac 30
g
- Papar
svježe mljeveni
- Majčina
dušica prstohvat
- Sol po
želji
- Bučino
ulje 3 žlice
Kruh s bučinim uljem
U mlako mlijeko staviti kvasac, malo šećera i brašna. Pustiti da nabubri.
Pomiješati suhe sastojke, dodati kvasac, mlijeko, sve ostale sastojke osim
sjemenki buče. Umijesiti tijesto i dobro ga izraditi. Dodati malo mlake vode da
se dobije lijepo, meko tijesto za kruh. Ostaviti tijesto na toplom mjestu da se
digne.
Premijesiti i ulupati još malo i dodati sjemenke buče (ostavi dio za
posipavanje).
Staviti u namašćen kalup i posuti preostalim sjemenkama. Malo ih utisnuti u
tijesto.
Staviti nekoliko kockica maslaca odozgo i staviti da se peče na 200
stupnjeva oko 50 minuta.
Obratiti pažnju na pečenje jer dužina pečenja zavisi i od vaše rerne.
- 250 g
integralnog brašna
- 250 g
raženog brašna
- 25 g svježeg kvasca
- 1,5
dcl mlijeka
- 1/2
kašičice soli
- 100 g
maslaca
- 2 žlice
bučinog ulja
- 1 jaje
- 1 žumance
- prstohvat
mljevenog anisa i kardamona
- 150 g
sjemenki buče
- malo mlake vode
- kockice maslaca
Krumpirove polovice začinjene
salatom od luka i bučinog ulja
Krumpir dobro operite i prerežite na polovice.
Stavite u lim za pečenje i pecite 45 minuta na 200 °C.
Dok se krumpir peče, očistite luk, narežite na ploške i posolite.
Kad je krumpir pečen, luk začinite bučinim uljem i octom.
Uz pečeni krumpir poslužite čvarke.
Umjesto čvaraka možete poslužiti slaninu narezanu na ploškice.
- 900 g
manjih krumpira
- Za salatu:
- 600
g luka
- 1
žličica soli
- 3
žlice bučinog ulja
- 3
žlice alkoholnog octa
- Za
posluživanje:
- 250
g čvaraka
Pogačice s bučinim uljem i brašnom
U malo toplog mlijeka rastopite kvasac i šećer i ostavite na toplome da
nabubri. Bijelo pšenično brašno izmiješajte s brašnom od bučinih sjemenki,
dodajte sol, bučino ulje, vodu i kvasac koji se dignuo. Zamijesite glatko
tijesto, pa pustote da se na toplom diže pola sata. Tijesto razvaljajte na
debljinu 1 cm i režite okruglim kalupom promjera 4 cm. Pecite u zagrijanoj
pećnici na 200 stupnjeva C oko 20 min.
- 100 g
oštrog brašna
- 200 g
brašna od bučinih sjemenki
- 2 žlice
bučina ulja
- 7 dcl
tople vode
- 1 svježi
kvasac
- 1 žličica
šećera
- mlijeko,
sol
Energetske pločice
Sastojci
- 1 list
oblatne
- 100
g brusnica (ili neko drugo sušeno voće)
- 100
g čokolade za kuhanje
- 150
g bučinih koštica (narezanih ili krupno mljevenih)
- 200
g šećera
- 250
g cornflakesa
- 250
g margarina
- 250
g meda
Priprema
Med, šećer, margarin i čokoladu otopite stalno miješajući. Kada postane glatka, maknit eje s vatre. U otopljenu masu dodajte ostale sastojke, dobro promiješajte i izlijte na oblatnu. Kuhačom ravnomjerno rasporedite masu i ostavite je da se ohladi.
Med, šećer, margarin i čokoladu otopite stalno miješajući. Kada postane glatka, maknit eje s vatre. U otopljenu masu dodajte ostale sastojke, dobro promiješajte i izlijte na oblatnu. Kuhačom ravnomjerno rasporedite masu i ostavite je da se ohladi.
Nije naodmet
S obzirom na sastojke, slastica bi bila ukusna i s manje ili i posve bez šećera. Slastica je sjajna, ali i vrlo inspirativna za različite kombinacije. Koštice se, znači, mogu upotrijebiti i u najmodernijim, a ne samo starinskim slasticama.
S obzirom na sastojke, slastica bi bila ukusna i s manje ili i posve bez šećera. Slastica je sjajna, ali i vrlo inspirativna za različite kombinacije. Koštice se, znači, mogu upotrijebiti i u najmodernijim, a ne samo starinskim slasticama.
Štruca od bučinih koštica
Tijesto
- 750
g brašna za dizana tijesta
- 140
g šećera
- 4 žumanca
- 2,5
dl mlijeka
- 250
g margarina
Nadjev
- 300
g mljevenih bučinih koštica
- 100
g šećera
- 2,5
dl vrućega mlijeka
- rum po
želji
Za dizanje
- 1 svježa
germa
- 1 žlica
šećera
- 2 žlice
brašna
- ½ dl mlake
vode
Priprema
Za dizanje umutite sve sastojke i ostavite ih da
uzrastu. Kad udvostruče volumen, umutite sve sastojke u jednoličnu masu.
Tijesto zatim podijelite na četiri dijela. Svaki razvaljajte na
debljinu 0,5 cm, premažite ga nadjevom i uvijte. Štruce složite na namazan
pleh i ostavite da preko noće stoje na hladnome. Drugi dan štruce stavite peći
u pećnicu zagrijanu na 180 °C oko 45 min.
No comments:
Post a Comment