Recepti

Bakin kolač
Sastojci
Tijesto I.
  • 250 g bijeloga kukuruznof brašna
  • 2 jaja
  • 1 dl kiselog vrhnja
  • ½ dl slatkoga vrhnja
  • ½ dl mlijeka
  • malo soli
  • 1 prašak za pecivo
Tijesto II.
  • 250 g mljevenih bučinih koštica
  • 2 jaja
  • 1 dl kiselog vrhnja
  • ½ dl slatkog vrhnja
  • ½ dl mlijeka
  • malo soli
  • 1 prašak za pecivo
Priprema
Sve sastojke za tijesto i umiješajte i masu ulijte u namašćenu posudu. Zatim umiješajte i sve sastojke za tijesto II. te ga stavite na tijesto I. Kolač pospite cijelim bučinim košticama te ga pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C oko 30 min.





Zelnica od integralnoga brašna s bučinim košticama
Sastojci
Tijesto
  • 400 g integralnoga brašna
  • 150 g crnoga brašna
  • ½ dl ulja
  • malo soli
  • topla voda 
Nadjev
  • manja glavica svježega zelja
  • 1 glavica luka
  • 1 žlica svinjske masti
  • 80 g sjeckanih bučinih koštica
  • 5 žlica putra
  • malo soli, papar
Priprema
Toplom vodom zamijesite sastojke za tijesto i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi oko 30 min. Zelje u međuvremenu narežite na rezance i prokuhajte 3-4 min, potom ga ocijedite i začinite mašću i lukom, solju i paprom. Tijesto razvucite na debljinu mlinca te ga premažite putrom. Po njemu raspodijelite nadjev od zelja, a po zelju pospite bučine koštice. Uvijte tijesto kao roladu i režite kao štrukle te premažite vrhnjem i zapecite.

Kuružnjača od bučinih koštica
Sastojci
  • 500 g kukuruznog brašna
  • 300 g brašna od bučinih koštica
  • 1 kvasac
  • ½ dl ulja
  • 8 dl mlijeka
  • 1 mala žličica soli
  • 2 žličice šećera
  • 2 žlice oštroga brašna
Priprema
U posudu stavite kvasac i 1 dl mlakog mlijeka da se kvasac digne. Kad se kvasac digne, dodajte jaja, sol, šećer, izmiješajte i dodajte brašno, najprije kukuruzno a zatim brašno od bučinih koštica te mlijeko i ulje. Sve izmiješajte u glatku masu. Tepsiju namažite domaćom mašću i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 200 °C. kad se počne rumeniti, smanjite na 150 °C i sve skupa pecite oko 50 min.

Torta od bučinih koštica
Sastojci
Tijesto
  • 350 g šećera
  • 6 jaja
  • 200 g bučinih koštica
  • 300 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 15 žlica vode
  • pekmez
Krema
  • 1000 g mrkve
  • 200g šećera
  • 4 žlice brašna
  • 3 dl narančina soka
  • sok pola limuna
  • 200 g margarina
  • voda
Priprema
Za tijesto umutite žumanca sa šeećrom, dodajt emljevene koštice, brašno, prađak za pecivo i vodu. Na kraju umiješajte snijeg od tučenih bjelanca. Pecite lagano na 175 °C. Tortu prerežite u tri lista, svaki premažite pekmezom. Za kremu naribanu mrkvu kuhajte sa šećerom i u toliko vode da prekrije mrkvu. Kuhanu mrkvu ohladite. Brašno skuhajte s narančinim i limunovim sokom, pa još u vruće dodajte margarin. Zajedno izmiješajte mrkvu i skuhanu kremu te premažite tortu.




Bučnica
Sastojci
Tijesto
  • 500 g brašna
  • 2,5 d l vode
  • 1 d l ulja
  • 15 g soli
Nadjev
·         300 g sira
  • 400g naribanih tikvanja
  • 2 cijela jaja
  • soli po potrebi
Priprema
Sve sastojke zamijesite. Tijesto podijelite na dva dijela. Oblikujte i pustimo da odstoji 30 min. Za to vrijeme izmiješajte nabrojene sastojke u nadjev. Potom ga rasproedite po tiejstu, uvijte i ispecite.





Parfe kocke od buče
Sastojci
  • 8 žumanaca
  • 150 g šećera
  • 2 žlice pudinga od vanilijae
  • 1 žličica vanilin šećera
  • malo soli
  • 5 dl mlijeka
  • 20 g želatine razmućene u 1 dl vode
  • 5 dl slatkog vrhnja
  • hokkaido tikva, pečeni biskvit od 4 jaja i prženih bučinih koštica
Priprema
Sve sastojke kuhajte na pari. Hokkaido tikvu ispecite i prepasirajte. U kuhanu ohlađenu smjesu dodajte tikvu i slatko vrhnje te izlijte na pečeni biskvit od 4 jaja i prženih bučinih koštica.




Kremšnita s bučom
Sastojci
  • 4 l mlijeka
  • 800 g šećera
  • 15 jaja
  • 300 g gustina
  • 100 g oštroga brašna
  • 50 g pudinga vanilija
  • 600 g pasirane hokkaido buče
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kg lisnatoga tijesta
Priprema
200 g šećera, žumanca, brašno, gustin, vanilin šećer i puding pomiješajte i razmutite sa 7 dl mlijeka. Zakipite 3,3 l mlijeka i u kipuće ulijte pripremljenu smjesu. Kuhajte 10 min i onda dodajte buču. Kuhajte još 8 min stalno miješajući. Zadnjih 8 minuta ulupajte snijeg od 15 bjelanaca i 600 g šećera. Vruću masu ulijte na snijeg i lagano promiješajte.Složite kalup s lisnatim tijestom i na njega ulijte smjesu. Kad se ohladi, stavimo gore šlag i drugu koru lisnatog tijesta.
Pošećerite šećerom u prahu.




Punjene hokkaido tikvice
Nadjev s krumpirom i šampinjonima
Sastojci
  • 2 veća oguljena krumpira
  • ½ glavice luka
  • ulje
  • 50 g šampinjona
  • sol, bijeli papar
  • vrhnje za kuhanje
Priprema
Krumpir narežite na manje kockice. Luk sitno nasjeckajte i dinstajte u tavi na malo ulja uz podljevanje s malo vode oko 5 min. Za to vrijeme nasjeckajte šampinjone te dodati u tavu luku i krumpir. Sve zajedno dinstajte još oko 10 min, toliko da krumpir bude skoro gotov. Posolite i popaprite. Tim nadjevom napunite tikvicu, ne posve do vrha, te ih zalijte vrhnjem za kuhanje do ruba otvora. Poklopite. Pecite u pećnici na 200 °C oko 45 min.




Nadjev od graha i povrća
Sastojci
  • 1 glavica luka
    1 paradajz
    1/2 paprike
    malo ulja
    1 šalica kuhanoga ocijeđenoga graha
    sol, papar
    češnjak
    peršinov list
    maslac
Priprema
Sitno narežite nasjeckani luk, rajčicu i paprika te ih popržite na malo ulja da posve omekša. Dodajte zatim šalicu kuhanoga procjeđenog graha pa posolite, popaprite i po želji dodajte malo sitno narezanog češnjaka i peršinova lista. Sve zajedno miješajte na vatri da se grah dobro prožme s povrćem. Zatim napunite tikvicu, vratite “poklopac” od tikvice i stavimo peći. Prije stavljanja u protvanj namazan putrom i tikvicu premažite putrom.

Ravioli sa bučama
Sastojci
  • 500 g brašna
  • 250 g masti
  • 400 g buče
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • 3 žlice pećera
  • prstohvat soli
  • džem od buče ili sl.
Priprema
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, dodajte mast pa dobro izmiješajte, stavite naribanu buču i ostale sastojke. Ako se smjesa lijepi, dodajte još brašna. Dobro sve sjedinite. Radnu površinu pobrašnite pa trećinu smjese razvaljajte na 4-5 mm, oblikujte krugove, napunite ih džemom od buče ili nekim drugim, presavijte rubove, utisnite viljuškom pa pecite na masnome papiru u pećnici zagrijanoj na 200 °C. Pripazite da vam se ova inačica meni omiljenih rafiola ne prepeče, jer je vrlo nježna!





Posebna grah salata

Ocijeđeni kuhani grah iz limenke stavite u dublju zdjelu. Dodajte šunku narezanu na kockice, kapare koje ste prethodno isprali pod mlazom hladne vode, kim i krastavce narezane na kockice. Umiješajte još bučino ulje, ocat, papar i sol pa salatu lagano izmiješajte. Grah salatu ohladite i poslužite uz pečene kobasice.
Dio graha možete zamijeniti kuhanom tjesteninom.

·         430 g smeđeg graha
·         200 g šunke u ovitku
·         20 g kapara
·         ½ žličice kima u prahu
·         200 g kiselih krastavaca
·         50-60 ml bučina ulja
·         3-4 žlice jabučnog octa
·         ½ žličice papra
·         sol

Njoki sa bučinim uljem

Kukuruzno brašno poparite s malo kipuće vode, dodajte raženo brašno, sol i s vodom umijesite tvrdo tijesto. Od tijesta pravite vanjke i režite njoke. Tako pripremljene njoke kuhajte u posoljenoj kipućoj vodi 15-ak minuta. Na bučinom ulju kratko popecite nasjeckani luk i prelijte preko kuhanog tijesta. Ovo staro i ukusno podravsko jelo najčešće se posluživalo za doručak. Njoke možete i zamrznuti. Pripremljene njoke rasporedite na pladanj i ostavite u zamrzivaču 2 sata. Nakon toga njoke zapakirajte u vrećice i zamrznite.

Cocktail sendviči od krastavaca

Krastavce operite i osušite. Narežite ih na 4 cm dužine, a sredinu izdubite.
Nadjev s bučinim uljem i sirom pripremite tako da dobro ocijeđeni sir, mileram i bučino ulje izmiješate u kremastu smjesu. Dodajte po želji sol i papar.
Nadjev od sira sa šunkom i paprikom pripremite tako da šunku narežete na sitne kockice. Dobro ocijeđeni sir, mileram, papriku i šunku dobro izmiješajte. Dodajte po želji sol i papar. Napunite izdubljene krastavce. Krastavce s nadjevom od sira i bučinog ulja pospite popečenim sjemenkama buče, a one s nadjevom od sira i šunke ukrasite listićima peršina.
  • 4 duža krastavca srednje debljine (650 g)
  • Za nadjev s bučinim uljem i sirom:
  • 250 g svježeg kravljeg sira
  • 1 žlica milerama
  • 2 žlice bučinog ulja
  • sol
  • papar
  • Za nadjev od sira sa šunkom i paprikom:
  • 80 g kuhane šunke
  • 250 g svježeg kravljeg sira
  • 1 žlica milerama
  • 60 g sitno narezane paprike (zelena, crvena ili žuta)
  • sol
  • papar
  • Za ukrašavanje:
  • 1 žlica popečenih sjemenki bundeve
  • peršinov list

Salata od slanutka

Slanutak pomiješajte s bijelim i smeđim grahom. Dodajte narezani mladi luk i vlasac. Začinite octom i bučinim uljem. Pospite Vegetom i sve dobro izmiješajte. Salatu poslužite kao prilog uz meso pečeno na roštilju, kobasice ili popečeni kruh.
  • 300 g kuhanog slanutka
  • 100 g bijelog graha
  • 100 g smeđeg graha
  • 50 g mladog luka
  • 1 žlica narezanog vlasca
  • 2-3 žlice jabučnog octa
  • 6 žlica bučina ulja
  • 2 žličice Vegete za posipavanje


Kolač s bučinim uljem

Sjemenke buče kratko tostirajte u tavi ili pećnici (ne smiju vam zagoriti jer će biti gorke). Ohladite ih i sameljite. Prosijte brašno sa sodom bikarbonom. Razdvojite bjelanjke od žutanjaka. Izmiješajte omekšali maslac s 2 žlice šećera i bourbon vanilijom. Dodajte žutanjke i dobro izmiješajte. Naizmjence umiješajte jogurt (ovdje 5 žlica) i brašno sa sodom bikarbonom te miješajte dok ne dobijete glatku masu. Umiješajte mljevene bučine sjemenke. Smjesa je dosta gusta, ali tako treba biti (ako mislite da je pregusta, dodajte još žlicu jogurta;). Od bjelanjaka i preostale 3 žlice šećera istucite čvrst snijeg (šaum). Umiješajte cca 1/3 u tijesto da ga razmekšate pa pažljivo dodajte ostatak i lagano izmiješajte. Rasporedite smjesu u kalup 20x30 cm, na dno kojeg ste prethodno stavili pek papir. Pecite u prethodno zagijanoj pećnici 20-tak min na 170-180° C. Vrijeme i način pečenja prilagodite svojoj pećnici. Ukoliko je moguće, kolač malo ohladite u kalupu,  pa izvadite i ohladite ga na rešetki). Za glazuru, čokoladu otopite na pari. Kad je sasvim otopljena, maknite je s vatre i umiješajte bučino ulje. Izmiješajte i prelijte preko ohlađenog kolača. Šećer mjerite ugodno popunjenim žlicama (malo iznad ruba). Sode bikarbone  stavite malo iznad ruba žličice. Neka vam namirnice budu sobne temperature.
Za tijesto:
  • 3 jaja  
  • 125 g maslaca
  • 5 žlica smeđeg šećera
  • 1 vrećica vanilije bourbon (8 g)
  • 100-110 g jogurta (s 2,8% m.m.)
  • 2,5 dl mekog punozrnatog pšeničnog brašna
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 125 g očišćenih sjemenki buče
Za glazuru:
  • 100 g čokolade 
  • 3 žlice nerafiniranog bučinog ulja


 Sir i bučino ulje
  • 250g sira
  • glavica (mladog) luka
  • sol
  • 2-3 žlice bučina ulja
Pileća jetrica začinjenja bučinim uljem

U tavu s poklopcem stavite maslac, češnjak narezan na komadiće i jetrice. Poklopite i dinstajte na laganoj vatri dok ne ishlapi tekućina koje su pustile jetrice. Okrenuti jetrice i promiješati luk. Dodati prstohvat majčine dušice. Kratko ih zapeći i s druge strane.Kad su gotove, to jest lagano zapečene, posolite i popaprite po ukusu i prelijte s dvije - tri žlice bučinog ulja. Promiješati, poklopiti i maknuti s vatre. Ostavite nekoliko minuta da začini otpuste arome.
Poslužite s integralnim kruhom i salatom po volji.
  • Jetrica od oko 4 pilića
  • Češnjak jedna glavica, srednje velika
  • Maslac 30 g
  • Papar svježe mljeveni
  • Majčina dušica prstohvat
  • Sol po želji
  • Bučino ulje 3 žlice

Kruh s bučinim uljem

U mlako mlijeko staviti kvasac, malo šećera i brašna. Pustiti da nabubri.
Pomiješati suhe sastojke, dodati kvasac, mlijeko, sve ostale sastojke osim sjemenki buče. Umijesiti tijesto i dobro ga izraditi. Dodati malo mlake vode da se dobije lijepo, meko tijesto za kruh. Ostaviti tijesto na toplom mjestu da se digne.
Premijesiti i ulupati još malo i dodati sjemenke buče (ostavi dio za posipavanje).
Staviti u namašćen kalup i posuti preostalim sjemenkama. Malo ih utisnuti u tijesto.
Staviti nekoliko kockica maslaca odozgo i staviti da se peče na 200 stupnjeva oko 50 minuta.
Obratiti pažnju na pečenje jer dužina pečenja zavisi i od vaše rerne.
  • 250 g integralnog brašna
  • 250 g raženog brašna
  • 25 g svježeg kvasca
  • 1,5 dcl mlijeka
  • 1/2 kašičice soli
  • 100 g maslaca
  • 2 žlice bučinog ulja
  • jaje
  • žumance
  • prstohvat mljevenog anisa i kardamona
  • 150 g sjemenki buče
  • malo mlake vode
  • kockice maslaca

Krumpirove polovice začinjene salatom od luka i bučinog ulja
Krumpir dobro operite i prerežite na polovice.
Stavite u lim za pečenje i pecite 45 minuta na 200 °C.
Dok se krumpir peče, očistite luk, narežite na ploške i posolite.
Kad je krumpir pečen, luk začinite bučinim uljem i octom.
Uz pečeni krumpir poslužite čvarke.
Umjesto čvaraka možete poslužiti slaninu narezanu na ploškice.
  • 900 g manjih krumpira
  • Za salatu:
  • 600 g luka
  • 1 žličica soli
  • 3 žlice bučinog ulja
  • 3 žlice alkoholnog octa
  • Za posluživanje:
  • 250 g čvaraka

Pogačice s bučinim uljem i brašnom

U malo toplog mlijeka rastopite kvasac i šećer i ostavite na toplome da nabubri. Bijelo pšenično brašno izmiješajte s brašnom od bučinih sjemenki, dodajte sol, bučino ulje, vodu i kvasac koji se dignuo. Zamijesite glatko tijesto, pa pustote da se na toplom diže pola sata. Tijesto razvaljajte na debljinu 1 cm i režite okruglim kalupom promjera 4 cm. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva C oko 20 min.
  • 100 g oštrog brašna
  • 200 g brašna od bučinih sjemenki
  • 2 žlice bučina ulja
  • 7 dcl tople vode
  • 1 svježi kvasac
  • 1 žličica šećera
  • mlijeko, sol
Energetske pločice
Sastojci
  • 1 list oblatne
  • 100 g brusnica (ili neko drugo sušeno voće)
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 150 g bučinih koštica (narezanih ili krupno mljevenih)
  • 200 g šećera
  • 250 g cornflakesa
  • 250 g margarina
  • 250 g meda
Priprema
Med, šećer, margarin i čokoladu otopite stalno miješajući. Kada postane glatka, maknit eje s vatre. U otopljenu masu dodajte ostale sastojke, dobro promiješajte i izlijte na oblatnu. Kuhačom ravnomjerno rasporedite masu i ostavite  je da se ohladi.
Nije naodmet
S obzirom na sastojke, slastica bi bila ukusna i s manje ili i posve bez šećera. Slastica je sjajna, ali i vrlo inspirativna za različite kombinacije. Koštice se, znači, mogu upotrijebiti i u najmodernijim, a ne samo starinskim slasticama.

Štruca od bučinih koštica
Tijesto
  • 750 g brašna za dizana tijesta
  • 140 g šećera
  • 4 žumanca
  • 2,5 dl mlijeka
  • 250 g margarina
Nadjev
  • 300 g mljevenih bučinih koštica
  • 100 g šećera
  • 2,5 dl vrućega mlijeka
  • rum po želji
Za dizanje
  • 1 svježa germa
  • 1 žlica šećera
  • 2 žlice brašna
  • ½ dl mlake vode
Priprema
Za dizanje umutite sve sastojke i ostavite ih da uzrastu. Kad udvostruče volumen, umutite sve sastojke u jednoličnu masu. Tijesto zatim podijelite na četiri dijela. Svaki razvaljajte na debljinu 0,5 cm, premažite ga nadjevom i uvijte. Štruce složite na namazan pleh i ostavite da preko noće stoje na hladnome. Drugi dan štruce stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180 °C oko 45 min.



No comments:

Post a Comment