Bučino ulje

ŠTO JE BUČINO ULJE – GOVORE ZNANSTVENICI 


„Tijekom prerade i proizvodnje ulja koštice se kratko zagriju na 100 - 120°C nakon čega slijedi prešanje bez kemijskih dodataka, što znači da je i nerafinirano ulje djevičansko. Zagrijavanjem koštica olakšava se izdvajanje ulja, ali i postiže specifična aroma i okus po orašastim plodovima i prženom“.

Prof.dr.sc. Ivančica Delaš
Sveučilište u Zagrebu
Medicinski fakultet
Zavod za kemiju i biokemiju
Konferencija o bučinom ulju i zdravljuIvanić-Grad, 15.10.2011.

Obožavam bučino ulje u svemu i svačemu. Toliko mi je fino da bih ga najrađe samo popila. Mmmm…malo mi je jak okuspokušat ću manje staviti, sigurno nisam dobro dozirala u salatamaali mi je prefino kao premaz na kiflicama i dizanom tijestu :) 
Obožavam bučino ulje, kod mene obavezno na salati, a posebno na grah salati... cure i dečki, bučino ulje se koristi kao najskuplji francuski parfemi- u kapljicama...

Prof.dr.sc. Ivančica Delaš
Sveučilište u Zagrebu
Medicinski fakultet
Zavod za kemiju i biokemiju
Konferencija o bučinom ulju i zdravljuIvanić-Grad, 15.10.2011.


POZITIVNI UČINCI BUČINOG ULJA

  • crijevni paraziti
  • benigna hireplazija prostate
  • bubrezi
  • cistitis
  • dijabetes
  • artritis
  • hiperkolesterolemija
  • njega kože
  • laktacija
Bučino ulje…..nije lijek, ali može pomoći u liječenju

Prof.dr.sc. Ivančica Delaš
Sveučilište u Zagrebu
Medicinski fakultet
Zavod za kemiju i biokemiju
Konferencija o bučinom ulju i zdravljuIvanić-Grad, 15.10.2011.


Esencijalne masne kiseline
 - linolna (C 18:2n-6)
 - linolenska (C 18:3n-3)

Zajedno čine više od 50% ukupnih masnih kiselina. Manja podložnost oksidaciji (kvarenju) zbog prisutnosti prirodnih antioksidansa

- važna uloga u izgradnji mozga i centralnog živčanog sustavu
- utjecaj na razvoj kognitivnih svojstava
- vid
- demencija
- povećana agresivnost i sklonost depresiji
- prekursori medijatora u metaboličkoj regulaciji i signalizaciji

Prof.dr.sc. Ivančica Delaš
Sveučilište u Zagrebu
Medicinski fakultet
Zavod za kemiju i biokemiju
Konferencija o bučinom ulju i zdravljuIvanić-Grad, 15.10.2011.


Vitamini
vitamini topljivi u uljima
A
D
E
K

Mineralne tvari
- K
Fe
Mg
Zn
P

Ostali biološki aktivni sastojci
fitosteroli
fitoestrogeni
skvalen

Prof.dr.sc. Ivančica Delaš
Sveučilište u Zagrebu
Medicinski fakultet
Zavod za kemiju i biokemiju
Konferencija o bučinom ulju i zdravljuIvanić-Grad, 15.10.2011.

Praktična iskustva ispitivanja bučinog ulja

  • Oksidacijsko kvarenje uslijed neadekvatnog čuvanja ulja (npr. u otvorenoj posudi, prozirnoj plastičnoj boci, toplom prostoru i sl.) – omogućen pristup zraka, svijetla i topline.
  • Za očuvanje kakvoće i produljenje roka uporabe, preporučuje se čuvanje bučinog ulja u dobro zatvorenoj tamnoj boci i pri sobnoj temperaturi (ili niže).
Teuta Tompić, dipl.ing.
Bioinstitut d.o.o., Čakovec
Konferencija o bučinom ulju i zdravlju, Ivanić-Grad, 15.10.201.







doc.dr.sc. Sandra Neđeral
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Konferencija o bučinom ulju i zdravlju, Ivanić-Grad, 15.10.2011.

- Police u Europi su pune;
- Europa ih neće razmaknuti i napraviti mjesta proizvodima iz Hrvatske;
- Moramo se sami izboriti za to mjesto, ispunjavajući sve postavljene         zahtjeve;
- Izborit ćemo se kvalitetnim, dobrim, prepoznatljivim proizvodima;
- Ti proizvodi pronose ime regije i zemlje;
- Mi smo došli Europi i moramo se ponašati prema pravilima kuće;

Ana Marušić Lisac, dipl. ing.
Biotechnicon poduzetnički centar d.o.o.
Konferencija o bučinom ulju i zdravlju, Ivanić-Grad, 15.10.2011.


Bučino ulje posjeduje antioksidacijska svojstva koja su mjerljiva 
s antioksidacijskim svojstvima ostalih ulja (maslinovo i suncokretovo).
ESR i UV-VIS spektroskopske tehnike pokazale su se pogodne za određivanje
antioksidacijskog djelovanja bučinog ulja. Antioksidacijska moć bučinog ulja korelira sa ukupnim saržajem tokoferola.

Prof.dr.sc. Srećko Valić
Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci
Konferencija o bučinom ulju i zdravlju, Ivanić-Grad, 15.10.2011.


Buča i ljepota

Buča dobro djeluje izvana, baš kao i iznutra. Napravite li pire od svježeg mesa bundeve i stavite kao masku na lice desetak minuta, ona će očistiti i suziti pore, a koža će uzeti potrebne minerale i vitamine. Posebno je dobra za kožu sklonu aknama i miteserima. U posljednje je vrijeme i industrija ljepote primijenila ta stara znanja, pa se u nekim proizvodima poput krema i maski namijenjenih njezi problematične kože sklone pojavi akni koriste aktivne tvari iz buče.




No comments:

Post a Comment