„Tijekom
prerade i proizvodnje ulja koštice se kratko zagriju na 100 - 120°C nakon čega
slijedi prešanje bez kemijskih dodataka, što znači da je i nerafinirano ulje
djevičansko. Zagrijavanjem koštica olakšava se izdvajanje ulja, ali i postiže
specifična aroma i okus po orašastim plodovima i prženom“.
Prof.dr.sc. Ivančica Delaš
Sveučilište
u Zagrebu
Medicinski
fakultet
Zavod
za kemiju i biokemiju
Konferencija o bučinom ulju i zdravlju, Ivanić-Grad,
15.10.2011.
Obožavam bučino ulje u svemu i svačemu. Toliko mi je fino
da bih ga najrađe samo popila. Mmmm…malo mi je jak okus … pokušat ću manje staviti, sigurno nisam dobro dozirala u salatama … ali mi je prefino kao premaz na kiflicama i dizanom tijestu :)
Obožavam bučino ulje, kod mene obavezno na salati, a posebno na grah salati... cure i dečki, bučino ulje se koristi kao najskuplji francuski parfemi- u kapljicama...
Prof.dr.sc. Ivančica
Delaš
Sveučilište
u Zagrebu
Medicinski
fakultet
Zavod
za kemiju i biokemiju
Konferencija o bučinom ulju i zdravlju, Ivanić-Grad,
15.10.2011.
POZITIVNI UČINCI BUČINOG
ULJA
- crijevni
paraziti
- benigna
hireplazija prostate
- bubrezi
- cistitis
- dijabetes
- artritis
- hiperkolesterolemija
- njega
kože
- laktacija
Bučino ulje…..nije
lijek, ali može pomoći u liječenju
Prof.dr.sc. Ivančica
Delaš
Sveučilište
u Zagrebu
Medicinski
fakultet
Zavod
za kemiju i biokemiju
Konferencija o bučinom ulju i zdravlju, Ivanić-Grad,
15.10.2011.
Esencijalne masne
kiseline
- linolna (C 18:2n-6)
- linolenska (C 18:3n-3)
Zajedno
čine više od 50% ukupnih masnih kiselina. Manja
podložnost oksidaciji (kvarenju) zbog prisutnosti prirodnih antioksidansa
- važna uloga u izgradnji mozga i
centralnog živčanog sustavu
- utjecaj na razvoj kognitivnih
svojstava
- vid
- demencija
- povećana agresivnost i sklonost depresiji
- prekursori medijatora u metaboličkoj
regulaciji i signalizaciji
Prof.dr.sc. Ivančica
Delaš
Sveučilište
u Zagrebu
Medicinski
fakultet
Zavod
za kemiju i biokemiju
Konferencija o bučinom ulju i zdravlju, Ivanić-Grad,
15.10.2011.
Vitamini
- vitamini
topljivi u uljima
- A
- D
- E
- K
Mineralne tvari
- K
- Fe
- Mg
- Zn
- P
Ostali biološki aktivni
sastojci
- fitosteroli
- fitoestrogeni
- skvalen
Prof.dr.sc. Ivančica
Delaš
Sveučilište
u Zagrebu
Medicinski
fakultet
Zavod
za kemiju i biokemiju
Konferencija o bučinom ulju i zdravlju, Ivanić-Grad,
15.10.2011.
Praktična iskustva
ispitivanja bučinog ulja
- Oksidacijsko kvarenje uslijed
neadekvatnog čuvanja ulja (npr. u otvorenoj posudi, prozirnoj plastičnoj
boci, toplom prostoru i sl.) – omogućen pristup zraka, svijetla i
topline.
- Za očuvanje kakvoće i
produljenje roka uporabe, preporučuje se čuvanje bučinog ulja u dobro
zatvorenoj tamnoj boci i pri sobnoj temperaturi (ili niže).
Teuta Tompić, dipl.ing.
Bioinstitut d.o.o., Čakovec
Konferencija
o bučinom ulju i zdravlju, Ivanić-Grad,
15.10.201.
doc.dr.sc.
Sandra Neđeral
Prehrambeno-biotehnološki
fakultet, Zagreb
Konferencija o bučinom ulju i zdravlju, Ivanić-Grad,
15.10.2011.
- Police u
Europi su pune;
- Europa
ih neće razmaknuti i napraviti mjesta proizvodima iz Hrvatske;
- Moramo
se sami izboriti za to mjesto, ispunjavajući sve postavljene zahtjeve;
- Izborit
ćemo se kvalitetnim, dobrim, prepoznatljivim proizvodima;
- Ti proizvodi
pronose ime regije i zemlje;
- Mi smo
došli Europi i moramo se ponašati prema pravilima kuće;
Ana
Marušić Lisac, dipl. ing.
Biotechnicon poduzetnički centar d.o.o.
Konferencija o bučinom ulju i zdravlju, Ivanić-Grad,
15.10.2011.
Bučino ulje
posjeduje antioksidacijska svojstva koja su mjerljiva
s
antioksidacijskim svojstvima ostalih ulja (maslinovo i suncokretovo).
ESR
i UV-VIS spektroskopske tehnike pokazale su se pogodne za određivanje
antioksidacijskog
djelovanja bučinog ulja. Antioksidacijska
moć bučinog ulja korelira sa ukupnim saržajem tokoferola.
Prof.dr.sc.
Srećko Valić
Medicinski
fakultet Sveučilišta u
Rijeci
Konferencija o bučinom ulju i zdravlju, Ivanić-Grad,
15.10.2011.
Buča i ljepota
No comments:
Post a Comment